Căutare
Închideți această casetă de căutare.

https://goo.gl/maps/iu8w42KvKU2jjmHq6

Cei mai cunoscuți trovanti buzoieni sunt Babele de la Ulmet – Bozioru care seamănă mai degrabă cu niște nave spațiale prăbușite și abandonate, unele de dimensiuni impresionante.

Bineînțeles că imaginația oamenilor lucrează independent de ceea ce spun cercetătorii, așa că, printre altele, li s-a atribuit chiar și origine extraterestră.

planiada.ro

Dar de ce sunt așa de ciudați acești trovanti?

Până acum n-a dat nimeni o explicație credibilă în ceea ce privește forma și originea lor, deși au fost studiați și răs-studiați.

Conform dicționarelor, trovantul este o porțiune elipsoidală din cuprinsul unui strat de nisip sau al unei gresii friabile, cimentată de apele calcaroase. Tendința lor este de creștere spontană, din centru spre exterior, cu o rată de depunere de câțiva cm la câteva mii de ani.

youtube user stanca ginel

Apar sub forma unor agregate minerale nodulare, sferoidale, elipsoidale, discoidale sau cilindrice cu structură masivă, concentrică sau plană, având dimensiuni de la câțiva milimetri la câțiva metri. Evident, odată dezgropați din nisip, creșterea încetează.

youtube user Lucian Ionescu

Din 2018 Primăria Bozioru încasează taxă de acces în zona cu trovanti și babe (pentru parcare amenajată, refacerea drumului de acces, indicatoare, coșuri de gunoi, toalete publice, materiale informative etc).

turismbuzau.ro

Adaptat după turismbuzau.ro