Căutare
Închideți această casetă de căutare.

https://goo.gl/maps/xKY1by6ESZDU3jgd6

În primele zeci de ani ai secolului al XX-lea Buzăul de nord avea 119 sonde de petrol și de aici erau extrase intens gaze naturale. În aceeași perioadă, nu mai puțin de 3.000 de hectare erau împânzite cu sonde petroliere ce extrageau material transportat pe conducta Arbănași-Rm. Sărat.

Astăzi exploatările sunt puțin semnificative însă se fac eforturi pentru a reporni extracția de gaze naturale din zona Beceni căci Buzău are al doilea cel mai mare rezervor de gaze naturale din țară după județul Mureș.

Exploatările de petrol din secolul trecut au falimentat pe rând datorită calității slabe a petrolului extras de la adâncime mică iar o parte dintre utilajele abandonate ale belgienilor au fost reconvertite de către localnici.

buzaulinreportaje.ro

Motoarele masive de sondă au fost conectate la piatra de moară și au deservit satele din împrejurimi, atât timp cât utilajul a putut fi ținut în funcțiune.

Mai sunt doar două viabile iar administrația Geoparcului face eforturi să pună una în funcțiunea sa ulterioară, inedită, de moară de măcinat semințe.

Ce sunt morile de foc?
Răzvan Popa, președintele Asociației Ținutul Buzăului despre recondiționarea morii de foc de la Scorțoasa

Vă recomandăm o scurtă oprire aici (dap, știm, e fără galbeni 🙂 ) în drum către faimoșii Vulcani Noroioși!