Căutare
Închideți această casetă de căutare.

Tura asta nu e niciodată la fel!

În ianuarie 2022 mergem în Rila pentru a opta oară, iarna.

 Băgăm nasurile curioase în Bulgaria profundă, dincolo de faimoasele Bansko și Borovets, acolo unde telescaunul încă îți dă emoții dacă pornește ori ba de dimineață însă terenul de aventură pentru pasionații de mers pe foci e minunat!

În primii ani am încercat, parcurs ba chiar forțat uneori traversarea alpină hut to hut între valea Malyovitsa și lacurile Rila, peste creste largi și prin căldări glaciare superbe.

Alteori, forțați de zăpada prea mare și proaspătă am abandonat golul alpin și am traversat prin păduri, pe o potecă pitorească și sălbatică între cabana Lovna și Mayovitsa Hut.

Ski Camp Bulgaria Outdoor-Events.ro
Ski Camp Bulgaria Outdoor-Events.ro

În anii din urmă însă ne-am așezat turele între lacurile Rila; reeeecunosc,  faptul că hotelul Rila Lakes e proaspăt renovat și super confortabil ne-a deschis apetitul pentru ture mai scurte și intense și cheful să cărăm după noi și ”lătărețele”, schiurile de powder adică!

Ne place tare mult și că față de casă Rila înseamnă aventură la îndemână.

Pornim din București la 6 dimineața (bine, noi brașovenii bem cafeaua cu ochii cruciș de pe la 3 !) iar la ora 16 ”aterizăm” în Panichishte și ne cazăm la vechiul nostru prieten Petru în fostul complex Pionerska.

Știu că doare la limbă așa că mai scriu doar o singură dată că plecăm din Panichishte 🙂 dis de dimineață la… ora 9 cu primul telescaun și tot calabalâcul ca să ne amplasăm tabăra sus, la 2100 m.

 

Preluăm super camerele și în 20 de minute suntem locked and loaded în fața hotelului (care, yummy, e ski in ski out!!! ) unii cu călcâiul liber și foca pe schiuri, ceilalți cu setup de alpin și cu ochii pe teleschiul bătrân dar vânjos din vremea lui Brejnev 🙂

Vrei freeride?

Ei bine gândește-te că ai fi la Bâlea și ai avea un teleschi care te urcă în Curmătura Bâlii iar de acolo ai putea alege 6-7 variante de culoar cu înclinații 20 – 45 de grade și 80 – 120 m diferență de nivel.

Plus câteva mai scurte și cuminți pe care să capeți curaj.

Vrei schi alpin?

Mmm, nu ești în cel mai bun loc de pe planetă, să știi!

Dacă zăpada ne ajută ai un ”șarpe” de dificultate redusă pe care îl poți parcurge de câteva ori pe zi plus o pârtie scurtă, lată-ish și ceva mai pronunțată dar cam atât.

În zonă vii mai ales dacă vrei să scoți nasul din pârtie!

Vrei schi de tură?

Ei bine, bun venit în paradis!

Așa de încălzire poți da o fugă până pe vârful Otovitsa la 2696 m și înapoi și cu ocazia asta verifici toate căldările laterale – toate te invită la ture luuungi de coborâre!

Turul lacurilor în sine e magnific și aduni peste 1500 m denivelare pozitivă într-o zi, cu pante de 15 – 40 de grade la coborâre.

E posibilă și o tură cu popas la cabana Ivan Vazov pe versantul opus!

Serile le petrecem lângă șemineu iar la final , înaintea plecării către casă băgăm nasurile reci la muiat în băile termale de la Sapareva Banja.

Ce să îți dorești mai mult de la 4 zile de  aventură hivernală?

Tura e pentru orice schior care vrea să iasă din perimetrul balizat al pârtiilor și să își înceapă cariera de schior versatil pe teren de aventură.

Nu e un tur de inițiere, pentru acelea te invităm să zbori cu noi în Georgia și / sau în Turcia, în luna martie, pentru experiențe de călătorie ce depășesc simplul cadru al schiului ca sport.

Hai și tu cu noi:

https://outdoor-events.ro/produs/bulgaria-ski-camp/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *