https://goo.gl/maps/1mBRhEnAnuDA8hbM9

BY TRECATOR 

Muntele de sare de la Meledic 01 rafting pe buzau si ture externe din romania sau canyoning pe Porumbacu

Buzăul se poate lăuda cu zone pe care oricine pasionat de geografie trebuie să le viziteze măcar o dată în viață. Una dintre acestea ar fi localitatea Mânzălești. Ce e așa deosebit aici, în partea asta de nord a Buzăului?

Uriaşii munţi de sare care au pus localitatea pe harta turistică a României. Versanții au canioane adânci de 5-6 m cu lățimi de 0,5 – 3 m și rupturi de pantă de 2 m.

Muntele de sare de la Meledic 13 rafting pe buzau si ture externe din romania sau canyoning pe Porumbacu

De obicei sarea se vede în mină, adânc sub pământ, iar aici trecem printr-o râpă de sare. De asemenea, putem ajunge la un munte sărat urcând unul dintre numeroasele vârfuri.

Muntele de sare de la Meledic 15 rafting pe buzau si ture externe din romania sau canyoning pe Porumbacu

Dacă ar fi să fim sută la sută corecți, ar trebui să precizăm că, în fapt, nu e vorba despre un munte format integral din sare. Munţii poartă o haină uşoară de pâmânt sub care se află tone şi tone de sare. Din cauza asta, pare că în zonă e tot timpul…iarnă.
De vină pentru acest fenomen este salinitatea uriașă a solului din zonă. Şi pentru că parcă nu ar fi suficient, locul este străbătut de zeci de kilometri de peșteri naturale de sare, unicat în Europa.

Muntele de sare de la Meledic 35 rafting pe buzau si ture externe din romania sau canyoning pe Porumbacu

Se remarcă de departe Peștera 6S a cărei dezvoltare – 3234 metri – a plasat-o multă vreme pe locul 1 în Europa și pe locul 2 în lume după peștera Malham din Israel cu cei 6850 m ai săi.

Fotografiată și cartografiată de speologi, peştera nu este, cel puţin deocamdată, vizitabilă. Poate acest lucru se va schimba în viitor, iar iubitorii naturii vor vedea minunile din interior.

Muntele de sare de la Meledic 25 rafting pe buzau si ture externe din romania sau canyoning pe Porumbacu
Muntele de sare de la Meledic 65 rafting pe buzau si ture externe din romania sau canyoning pe Porumbacu

Platoul Meledic şi toată zona care îl înconjoară este o arie protejată de interes național situată în Subcarpații de Curbură, în bazinul râului Slănic. Iar cireaşa de pe „tortul de sare“ îl reprezintă grunjul de sare de pe platoul Meledicului.
Sedus de frumuseţea zonei, Alexandru Vlahuță a consacrat un capitol întreg intitulat „Meledic” în lucrarea sa “România pitorească“

Pentru localnici, muntele de sare se dovedește mai precis decât orice buletin meteorologic. Oamenii locului spun că atunci când dealurile se închid brusc la culoare prevestesc o ploaie. Dacă, dimpotrivă, sunt de un alb strălucitor, seceta nu le va da pace în perioada următoare.

Video aici